You are currently viewing Sådan indretter du dit åbne kontorlandskab

Sådan indretter du dit åbne kontorlandskab

Flere og flere virksomheder vælger i dag at leje ét stort og åbent kontorlokale, hvor alle medarbejdere kan sidde sammen og arbejde. Der kan være mange penge at spare ved at have et åbent kontorlandskab, og samtidig giver det ofte nogle rigtig gode fordele i forhold til sparring og til det sociale fællesskab på arbejdspladsen. Hvis du ikke har tidligere erfaring med åbne kontorlandskaber, er der et par ting i forhold til indretningen af dette, som du skal have i tankerne for at opnå succes med dit nye, åbne kontorlokale.

Placér medarbejderne med omtanke

Selvom alle medarbejdere som udgangspunkt sidder i samme lokale i et åbent kontorlandskab, er det alligevel vigtigt at tænke over, hvor i lokalet de forskellige medarbejdere bliver placeret. Først og fremmest er det vigtigt for arbejdsgangen og effektiviteten, at de medarbejdere, der har brug for at dele viden og sparre meget med hinanden i hverdagen, kommer til at sidde sammen. Når de kollegaer, der skal arbejde meget sammen, sidder i den samme bordgruppe, så kan disse let tale sammen uden at forstyrre de øvrige kollegaer. Hvis de derimod ikke er placeret sammen, vil der opstå både trafik og støj i lokalet, hver gang de skal sparre eller dele viden med hinanden. Af samme årsag er det vigtigt at tænke over, at de medarbejdere, der har kontakt til mange forskellige i løbet af en arbejdsdag, er lette at finde og henvende sig til.

De rigtige funktioner

Uanset hvilket kontorlokale du vælger til din virksomhed, så er det enormt vigtigt, at de rigtige funktioner er til stede. Men et åbent kontorlandskab sætter endnu større krav til funktioner og indretning, idet et åbent kontorlandskab ellers let kan blive en kilde til stress, støj og frustrationer. Du skal først og fremmest være opmærksom på, at inventar og lys er på plads. Der skal være de ting, som medarbejderne har brug for i dagligdagen, og det gode lys er enormt vigtigt for motivation og effektivitet i et åbent kontorlokale. Der skal både være godt dagslys, men det er ligeledes vigtigt, at hver enkelt medarbejder har en lampe på sin plads, så hver enkelt kan have indflydelse på, hvor meget lys der skal være. Når mange mennesker sidder sammen, stiller det store krav til ventilationen i lokalet. Du skal derfor være meget opmærksom på, at denne er i orden. Afslutningsvis skal du være opmærksom på, at ikke alt arbejde kan foretages i det åbne kontor. Der skal derfor være andre lokaler til rådighed såsom mødelokaler og stillerum.

Regler kan være nødvendige

Det afhænger af din virksomheds størrelse, hvorvidt du behøver nogen regler for ageren i det åbne kontorlandskab eller ej. Hvis I sidder mange medarbejdere i lokalet, kan du overveje at lave regler vedrørende snak, talen i mobiltelefon osv., og du kan med stor fordel inddrage medarbejderne i denne snak om, hvilke regler der skal gælde i jeres åbne kontorlandskab.